www.ProConfort.ro RIN Hotels Body Art

Replica lui Ionuţ Negoiţă: "Cu 400-500 euro/mp se poate construi doar un coteţ"

Ionuţ Negoiţă, un dezvoltator român cu proiecte majore în Bucureşti, ne-a detaliat costul apartamentelor bucată cu bucată, pe zone, potrivit calculelor proprii.

+
-

dimensiune text

tipăreşte

adaugă la favorite

Din punctul meu de vedere, nu are nicio legătură salariul mediu pe economie cu valoarea unui produs. Este o aberaţie. E ca şi cum aş spune eu că un producător anume de maşini din Germania să ţină cont de diferenţa de salariu dintre România şi Germania, iar preţul maşinii să fie în funcţie de salariu mediu. E total fals! Mai mult decât atât, ridicatul gunoiului şi spălatul străzilor în România costă mai mult decât în Germania, în condiţiile în care salariul mediu este de zece ori mai mic la noi. Locuinţa este un produs opţional. Oricât ar fi o ţară de dezvoltată economic nu se poate încă ca toată populaţia să-şi poată permite să cumpere o casă.

Preţul de cost al unei locuinţe se compune din mai multe „ingrediente".

Să luăm două variante un apartament într-o zonă centrală şi una semicentrală.

De obicei la apartamente se dă în medie un CUT 3, asta ce înseamnă, că spre exemplu, dacă ai 1.000 de mp nu îţi aprobă mai mult de 3.000 de mp construiţi. Asta e media în Bucureşti. Dacă în centru, terenul este 1.000 de euro metrul pătrat, deşi a fost şi mai mult, înseamnă că la un apartament metrul pătrat de teren este cam 300-350 de euro. Dacă se construieşte în regie proprie se ajunge undeva la 380-400 de euro metrul pătrat construit, la cheie. Vânzare, promovare, utilităţi şi alte costuri, mai punem 70-80 de euro/mp. Mai este proiectarea care ajunge la 40-50 euro/mp, toată gama de proiecte, plecând de la arhitectură, structură, instalaţii electrice, sanitare, cu autorizare cu tot.

În total un preţ de cost ajunge între 790-880 de euro/mp. V-am dat 1.000 de euro/mp de teren în centru. Însă se ajunsese în unele zone centrale şi la 4.000 de euro/mp.

În zona semicentrală, în afară de preţul terenului, restul sunt cam aceleaşi. Aici terenul ar putea fi undeva 100-120 de euro, să reprezinte din valoarea metrului pătrat. Aşadar preţul de cost este undeva între 590 - 650 de euro tot pachetul. Asta în cazul în care se construieşte în regie proprie, dacă se apelează la o firmă de construcţii trebuie să puneţi în plus minimum 100 de euro pe metru pătrat construit.

Am mers la limită cu preţul terenului, cu finisaje şi dotări ieftine. Dar tot nu modifică foarte mult, poate 30-40 de euro/mp. Chiar dacă mai tai de de aici de colo, se modifică cu 7-8%, chiar 10%. Ponderea mare într-o construcţie o are terenul, structura care nu se modifică. Utilităţile costă foarte mulţi bani, chiar dacă faci un coteţ sau o vilă de lux, să tragi gazul te costă la fel.

Sursa: www.imopedia.ro

Află mai multe